Bugün: 23 Kasım 2024 Cumartesi
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | İnsan Kaynakları
Print Al

Eğitim bir yatırım mı yoksa masraf mı?

24 Kasım 2012 Cumartesi::

Kuruluşumuza değer veriyor ve fayda sağlayan bir eğitim yatırımı yapmak istiyorsak

Yazı Boyutu : A A A A

Kuruluşumuza değer veriyor ve fayda sağlayan bir eğitim yatırımı yapmak istiyorsak aşağıdaki hususlara dikkat etmemiz gerekir. Sizlerinde çok iyi bildiği gibi; gerek ulusal, gerekse uluslararası bir çok araştırma göstermektedir ki, kuruluşlarda aidiyet ve performans artışının en önemli unsuru, çalışanların kendilerini özel, önemli ve değerli hissetmeleridir. Aidiyet duygusu yükselen çalışanlarda, kuruluşlarına sağladıkları katma değerin artışı, kurumsallaşmaya olumlu katkıları, kurum kültürüne adaptasyon, personel devir oranının düşüşü gibi bir çok olumlu tutum tespit edilmektedir.

Eğitim çalışmaları da çalışanların motivasyonu, kendilerini uzun soluklu yol arkadaşı olarak görmeleri ve değerli hissetmeleri için kullanılan en önemli araçlardan biridir. Kuruluşa özel (in house) bir eğitim projesinin başarı ile sonuçlanabilmesi aşağıdaki şartların gerçekleşmesine bağlıdır:
• Eğitim bildiğiniz üzere davranış kazanım yatırımıdır. Değerlendirmeye alırken maliyet odaklı bir bakış, anlam ve faydanın tespitinde sapmaya sebep olabilecektir.
• Kurumsal gelişim ve kurumsal performansın artışı hedeflenen birimlerin tamamında ve mümkün olduğunca bütün çalışanların eğitime katılımları sağlanmalıdır.
• Kuruluş insan kaynakları ve eğitim bölümü planlama ve organizasyonda görev üstlenmeli. Stratejik çözüm ortağı eğitim kuruluşunun verdiği durum, yaşanan problemler ve istenilen hedeflerle ilgili tam bir şekilde bilgilendirilmelidir.
• Eğitim ve danışmanlıkta stratejik çözüm ortağı kuruluş, eğitim hizmetinden yararlanarak kuruluşun kurum kültürünü, değerlerini, önceliklerini iyi bilmeli, uzun dönemli bir iş ilişkisi içinde olmalı, bu noktada kuruluş ile birlikte taşın altında eli olan, eğitim sonuçlarını kuruluş ile birlikte takip edebilecek yeterlilik ve samimiyette olmalıdır.
• Eğitime katılacak olanlar, bilgiye, öğrenmeye ve değişime istekli olmalı, kendilerini geliştirme noktasında heyecan duymalıdır. Soru ve değerlendirmelere aktif katkı sağlamalıdır. Etkileşim, örnek olay, grup çalışması, anket, film ve analizi gibi aktif katılımı sağlaması açısından eğitimlerde 12-14 arasında katılımcı olmalı. Bu sayının mümkün olduğunca artırılmaması eğitim amacına ulaşması ve etkililiği için hayati önem taşımaktadır.
• Eğitimi gerçekleştirecek uzman, danışman, eğitimciler; bütün bilgi, beceri ve sahip oldukları yetkinliklerine rağmen samimi, mütevazı ve bilgi paylaşımında cömert olmalıdır. Bu işi para için değil, insanlara ve kuruluşa katkıda bulunmak, farkındalık oluşturmak ve davranış değişikliğinde öncü ve örnek olarak yararlı olmanın heyecanı ile yapmaları gerekir.

Özetle;
• Eğitim önemli, ciddi, son derece hassas bir yatırımdır ve aynen yapılacak yeni bir yatırım kararı gibi ele alınmalıdır.
• Eğitim hiçbir suretle, baştan savma, yapmış olmak için yapılmamalı. Sağlayacağı katkıya inanmadan yapmak hiç bir yarar sağlamayacağı gibi birçok tekrarı da beraberinde getirecektir.
• Çalışanların operasyondan ayrılacağı zaman, tahsis edilen mekan, dokümantasyon, eğitimle kurumsal ve bireysel gelişimin bekleneceği umudu daha büyük bir (yatırım olmaktan çıkıp) maliyet oluşturacaktır. Bu sebeple, eğitimin alınacağı kuruluş, eğitim içeriği, eğitim danışmanı, eğitim dokümantasyonu, eğitime aktif katılım, eğitimin mekanı (salon, iklim, ikram, araç-gereç) insan kaynakları ve eğitim bölümünün organizasyonu, eğitim duyuruları ve en önemlisi de eğitime katılımcı sayısı, başarılı bir eğitim yatırımı için öncelikli ve kritik unsurlardır. Bu hususlara bütün taraflarca dikkat edilmesi halinde eğitimin kalıcılığı ve katkıları son derece artacaktır.

Kaynak: Yönetimde Sondakika , Link : #

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.